Onderstaande verhalen zijn geschreven door patiënten, die behandeld zijn in Medisch Centrum Hirudo, met de bedoeling hun ervaring met u te delen. Misschien kunt u zich in één van deze verhalen herkennen.

Verhalen van onze patiënten.

Reumatoide Artritis, Ede, september 2008.

In december 2004 kon ik van de een op de andere dag bijna niet meer bewegen. Aanvankelijk dacht ik dat ik te maken had met een forse griep. Na twee weken meer slapend dan wakend door te brengen ontdekte ik dat de stijfheid en pijn in de gewrichten niet over gingen. Op aanraden van de huisarts maakte ik een afspraak met een reumatoloog.

In het ziekenhuis werd mijn vermoeden bevestigd en Reumatoпde Artritis vastgesteld. Een ziekte die het levensplezier van mijn –inmiddels overleden- vader ernstig verpest had. Ik heb kunnen zien hoe hij binnen een half jaar van een vitaal mens veranderde in een kromgetrokken oude man. In mijn vak ben ik volledig afhankelijk van een soepel lichaam. Als beeldhouwer zag ik mijn toekomst somber in.

De reguliere behandelmethodes vind ik erg beangstigend. De gedachte aan een leven waarin je afhankelijk bent van zware medicijnen vind ik vreselijk. Mijn lichaam blijkbaar ook. Ik reageerde slecht op de medicatie, mijn huid werd kreeftrood en jeukte enorm. De specialist stelde een andere medicatie voor.

Op dat moment heb ik besloten op zoek te gaan naar andere methodes om reuma aan te pakken. Ik ben er van overtuigd dat ziektes geen toevalligheid zijn, een ziekte kan ook een goede leermeester zijn. Maar de meest effectieve behandeling is volgens mij een combinatie van zelfonderzoek en behandelen van de lichamelijke klachten.

Ik heb veel baat gevonden bij de bloedzuigertherapie. Ik wist me te herinneren dat reuma soms effectief behandeld kan worden met bloedzuigers. Enkele uren speuren op internet brachten me vervolgens bij dr. Guiliazova. In augustus 2005 heeft Aislou een diagnose gesteld. Sindsdien heb ik bijna wekelijks een afspraak en gaat mijn bewegingsvrijheid met grote sprongen vooruit. Het heeft een tijd geduurd tot de eerste resultaten echt goed te merken waren. Ook heb ik een paar keer een terugval gehad. Het is soms best moeilijk geweest om in deze tijden vertrouwen te blijven houden in de behandeling. Het mooist waren de maanden dat kon constateren hoe mijn gewrichten weer tot leven kwamen, hoe ik elke week weer vol vreugde kon roepen ‘kijk ik kan weer lopen, rennen, springen……

Ik heb geluk gehad dat ik Aislou gevonden heb en dat ze mijn behandeling heeft aangedurfd. Ik was zeer ernstig ziek.

Ik ben weer in staat mijn beelden te maken. Geleerd om zuinig met mijn lichaam om te gaan. Het zware werk niet altijd alleen aan te pakken. Dikwijls gedacht dat ik zou moeten stoppen met dat wat mijn leven is; beelden maken.

Met dank aan de bloedzuigers en Dr. Guiliazova!

Jissy Keuenhof