Onderstaande verhalen zijn geschreven door patiënten, die behandeld zijn in Medisch Centrum Hirudo, met de bedoeling hun ervaring met u te delen. Misschien kunt u zich in één van deze verhalen herkennen.

Verhalen van onze patiënten.

Reumatoïde artritis, Zaandam, mei 2014.

December 2010-2011 is het begonnen met pijn in alle gewrichten, ontstoken en gezwollen. Voornamelijk in handen, polsen, ellebogen en knieën. Gepaard met veel pijn, kon niet of nauwelijks bewegen, aankleden of traplopen ging niet zelfstandig. Naar de huisarts geweest, medicatie voor ontstekingen te remmen, geen effect. Twee keer bloed laten prikken. Toen werd ik doorverwezen naar de Reumatoloog, Zaans Medisch Centrum.
 
Ik kon snel terecht bij de Reumatoloog en de diagnose reumatoïde artritis werd gesteld. Ik werd op medicijnen ingesteld, Methotrexaat 6 tabl. 1 x per week, en foliumzuur. En kreeg 1 maal een injectie Prednison. Ik zou nooit meer van deze medicatie afkomen vlg reumatoloog. Ik kwam daarna regelmatig voor controle, ook bij de verpleegkundige en elke controle bloed laten prikken op ontstekingswaarde. Die waren telkens goed. Maar ik begon me hoe langer, hoe ellendiger te voelen. Futloos, moe, totaal uitgeblust. Ik was inmiddels wel weer begonnen met werken (19 uur) en verder had ik nergens energie voor. Dus mijn leven bestond uit werken, eten en heel veel slapen. In een dag zaten voor mij teveel uren, en raakte in de put en depressief.
 
Kreeg andere vage onbegrepen klachten, toen maar weer naar de huisarts en kreeg doorverwijzing naar internist. Daar werden allerlei tests gedaan, maar alles was goed. Ik werd terugverwezen naar de reumatoloog w.s waren de klachten bijwerkingen van de Methotrexaat. Ik kon snel komen en moest onmiddellijk stoppen met Methotrexaat (maart 2012) niet afbouwen, stoppen. Maar wilde ook meteen een ander middel voorschrijven.
Maar ik was er zo klaar mee, dat ik even time out voor mijn lichaam wilde. Een jaar heb ik het vol gehouden, dacht steeds, doorgaan, moet even wennen tot het aanslaat.
 
Een angstige tijd breekt aan, ik wilde ook niet meer aan die medicijnen, maar…wat als de klachten in alle hevigheid terugkeren…. In juni ging ik voor 3 wkn naar Spanje. Ik wilde niet terug naar de reumatoloog, maar had wel het idee, ik moet iets???? De hevige klachten bleven uit, maar ik hield iets van zeurende, gevoelige sluimer achtige pijn dan weer hier, en dan weer daar… linker hand het ergst.
 
Tot ik via oud-collega van mijn zus, hoorde over de praktijk van Dr. A. Guiliazova, Hirudotherapie ( bloedzuiger therapie). Na een eerste bezoek en anamnese, ben ik begonnen in sept’12 met de therapie, gemiddeld 1 x per week, dan werden 8  en/of 18 bloedzuigers gezet, gedurende 12 behandelingen,  en daarna afbouwend. Ik begon weer in m”n gewone doen te komen, steeds iets beter…energie kwam ook terug, beetje bij beetje. Laatste keer geweest juni 2013. Pijn in linker hand is weg,
Van één ding heb ik veel spijt, dat ik veeeel te lang met de Methtrexaat ben door gegaan. Met gevolg dat ik dat ik op m’n rug en nek op de plek waar de bloedzuiger vast zat, kleine littekentjes en geen pigment meer heb. Maar dat heb ik er zeker voor over, en is maar een cosmetisch effect. Daar naast ben ik zo dankbaar met het behaalde resultaat, en daarbij mijn lichamelijk en geestelijk welzijn. Als je zo diep hebt gezeten, waardeer je het des te meer!!!

Hartelijke groeten Annie Zeijlmans-Pekelharing