Onderstaande verhalen zijn geschreven door patiënten, die behandeld zijn in Medisch Centrum Hirudo, met de bedoeling hun ervaring met u te delen. Misschien kunt u zich in één van deze verhalen herkennen.

Verhalen van onze patiënten.

Fibromyalgie, Rug- en Hoofdpijn, Zaandam, maart 2010.

Ik ben een vrouw van 63 jaar en werd in september 1946 geboren en een jaar later werd er Engelse ziekte geconstateerd. Advies van een professor in Amsterdam was om op de buik te slapen omdat mijn borstkas scheef was en gedurende enkele jaren hoge schoenen te dragen ivm x-benen.

Rond mijn 18e jaar kreeg ik voor het eerst ernstige rugklachten en het advies van de huisarts daarvoor pijnstillers te slikken. Tijdens mijn eerste zwangerschap heb ik verschillende keren weer ernstige rugklachten gehad en bleek na de tweede zwangerschap er een ernstige scoliose te zijn ontstaan. Op advies van een sportarts, speelde ik volleybal al vanaf mijn 16e jaar, moest ik elke dag rugoefeningen doen.

Rond mijn 45 e jaar ontstonden problemen vanwege de overgang met heftige migraine aanvallen. Door de huisarts werden daarvoor medicijnen voorgeschreven wat na 2 jaar verder resulteerde in hormoon preparaten. Dit omdat mijn lichaam deze niet genoeg aanmaakte. Ook werden de rugklachten weer erger en werd ik door de huisarts geadviseerd om mij te laten behandelen door een chiropractor. Dat is een tiental jaren ook gebeurd maar in 2004 hielp dit niet meer en werd ik terugverwezen naar de huisarts voor een bloedonderzoek ivm reumatische klachten die sinds de overgang erger zijn geworden.

Na verschillende onderzoeken was de conclusie van de huisarts dat het Fibromyalgie was en dus niets aan te doen. Maar ondertussen kon ik bij het wakker worden bijna niet uit mijn bed komen en werd de stijfheid in mijn lichaam steeds erger. Ik had dagelijks pijn in mijn hele lijf en kon zelfs de nagels van mijn tenen niet meer zelf knippen. Op de grond zitten en met de kleinkinderen spelen ging niet meer. Tot 2 x toe heb ik een maand met krukken gelopen omdat mijn linkerknie niet meer functioneerde.. Ik kreeg steeds meer last van allerlei spieren en ook een te hoge bloeddruk waarvoor ik medicijnen kreeg voorgeschreven. Ik was teneinde raad en wilde niet op mijn 57e al thuiszitten en niet meer gewoon kunnen functioneren.

In januari 2005 kwam ik bij de Hirudologie praktijk van dr. A. Guiliazova terecht. Na 4 behandelingen met de bloedzuigers was mijn bloeddruk weer normaal en kon ik stoppen met medicijnen. Daarna behandelde zij mij verder op nek en rug en na 15 behandelingen begon ik mij weer beter te bewegen en wat soepeler te voelen. Het opstaan ’s morgens en het draaien in bed ging met minder pijn gepaard. De rugklachten werden minder en in 2007 voelde ik mij als herboren. Nog 2 x per jaar heb ik wat meer pijn in de rug maar de klachten zijn meestal binnen een week weer voorbij. Terwijl dat voor die tijd wel een maand aanhield..

Nu in 2010 krijg ik 6 behandelingen per jaar, wat in 2005 nog wekelijks was. En kan ik weer volledig functioneren en weer heerlijk met de kinderen spelen en dollen. Ik voel mij erg gelukkig en dat, terwijl mijn huisarts beweerde dat er niets meer aan te doen was, maakt mij een zeer tevreden mens. Ik hoop dat de zorgverzekeraars hierdoor gaan inzien dat op deze manier veel mensen geholpen kunnen worden en de kosten van ziekenhuis opnames mede hierdoor een stuk goedkoper kunnen uitvallen.

Hennie Roode
Zaandam