Onderstaande verhalen zijn geschreven door patiënten, die behandeld zijn in Medisch Centrum Hirudo, met de bedoeling hun ervaring met u te delen. Misschien kunt u zich in één van deze verhalen herkennen.

Verhalen van onze patiënten.

Fibromyalgie en artrose, Zaandam, september 2011.

Juli 2010 kwam ik via een vriendin in aanraking met de Hirudotherapie en na een gedegen onderzoek, kwam ik in aanmerking voor een behandeling. Inmiddels zijn we een jaar verder en voel mij herboren. Ik heb al jaren fibromyalgie en artrose in mijn handen, nek en knieën. Dit zorgde voor veel stijfheid en pijn in spieren en gewrichten. Ook was ik altijd moe en had ik weinig energie. Daar had ik heel veel moeite mee, want ik ben altijd heel actief geweest met gymnastiek, tennis en hardlopen.

Van 2001 t/m 2005 ben ik 4 maal geopereerd, met als inzet de pijn te verlichten. Heel veel heeft dit niet geholpen en de artrose vormt opnieuw aangroei in de gewrichten.
In het begin was het wel even wennen, vooral de beestjes in mijn nek was een vreemd gevoel, net als het nabloeden, wat gelukkig na een aantal behandeling sneller over was.
Na ongeveer 6 behandelingen voelde ik mijn lichaam veranderen en kreeg meer energie. De pijn werd minder en het bewegen ging een stuk makkelijker.
Met dokter Guiliazova en haar dochter heb ik een prima contact en ik heb groot respect voor haar inzicht en wijze van behandeling. Ook haar altijd vriendelijke karakter maakt dat je je prettig en op je gemak voelt.

Ik kom nu nog 1 maal in de twee maanden voor een soort onderhoudsbeurt of laat plekken behandelen waar ik wat last van heb. Want soms doe ik te veel en is mijn lichaam overbelast. De artrose gaat niet meer weg en ik blijf een persoon die niet stil kan zitten en een uitdaging zoekt. Na een forse inspanning voel ik dat best wel, maar met 1 of 2 dagen is het dan weer over! Het lichaam herstelt zich nu dus snel.

De sporten die ik deed zijn te intensief, maar wat ik nooit gedacht had; ik fiets en wandel nu heel wat af. Ik heb 3x met de zomertour van het NHD mee gedaan (16, 15 en 8 km gewandeld). Wat stijve benen, maar verder geen enkel probleem!
Nu ga ik nog meedoen met (Z)aan de wandeltocht van 10 km en de grootste uitdaging is de Dam tot Dam wandeltocht van 18 km op 17 september 2011.
Met zoveel energie in mijn lichaam ziet de wereld er weer vrolijker uit en hoop ik nog heel wat jaartjes te kunnen genieten van alles wat er op mijn pad komt.

Dit verslag is geschreven door Hilda de Geest-IJff, op dit moment 61 jaar oud en blij met het feit dat de Hirudotherapie in haar leven is gekomen.

Vriendelijke groeten en heel veel dank aan arts A. Guiliazova.