Onderstaande verhalen zijn geschreven door patiënten, die behandeld zijn in Medisch Centrum Hirudo, met de bedoeling hun ervaring met u te delen. Misschien kunt u zich in één van deze verhalen herkennen.

Verhalen van onze patiënten.

Spanningshoofdpijn, februari 2015.

Keith (42 jaar)

Als ik aan bloedzuigers denk, moet ik in eerste instantie denken aan een scène uit de film Stand by me, met o.a. River Phoenix, waarin een groep jongeren na een duik in een vijver te hebben genomen onder de bloedzuigers zitten. Uiteindelijk valt één van de jongens flauw, nadat hij tientallen beestjes van zijn lichaam heeft verwijderd, maar er nog eentje in zijn onderbroek vindt. Toen mijn vrouw 5 maanden geleden deze therapie suggereerde, was ik in eerste instantie dus sceptisch.

Sinds mijn pubertijd heb ik al last van hoofdpijn en naarmate ik ouder werd, werden de aanvallen steeds heftiger en kwamen ze steeds vaker voor. Mijn huisarts schreef mij o.a. imigran voor en dat middel was effectief tegen de pijn, mits ingenomen in een vroeg stadium van een aanval. De laatste jaren volgden de aanvallen elkaar steeds sneller op en greep ik steeds vaker naar imigran. Als reactie op mijn dreigende medicijnenverslaving schreef mijn huisarts mij een ander medicijn voor. Op dat moment heb ik besloten om meer open te gaan staan voor alternatieve methodes om mijn hoofdpijn te bestrijden. Mijn vrouw kwam eerst aan met een combinatie van verschillende voedingssupplementen (Q10, Magnesiun, B-2 en D3), maar na 6 maanden gebruik zonder een merkbaar resultaat ben ik ermee gestopt. Toen stuitte zij op een reeks positieve reviews van mensen in Amerika die bloedzuigertherapie hadden ondergaan. In Nederland kon zij slechts 1 persoon met een medische diploma vinden die deze therapie aanbiedt. Ik had toendertijd wekelijks een aanval en ik was wanhopig.

Na 6 behandelingen begon ik opeens een brandlucht te ruiken. Ik rook maximaal 1 tot 2 sigaretten per week en nooit binnenshuis en nu merkte ik de sigarettenlucht pas op die in mijn adem, huid en kleding zat. Alsof er al die tijd iets geblokkeerd was en nu opeens vrij was gemaakt. Ik merkte ook dat mijn nek onder de schedelrand minder hard en minder gespannen was. Na 10 behandelingen kwamen de hoofdpijnaanvallen minder vaak voor en waren ze ook minder heftig. Ik heb nu 17 van de geplande 18 behandelingen achter de rug en mijn klachten zijn met zo’n 80% afgenomen. Zo nu en dan voel ik nog wel een hoofdpijn opkomen, maar vaak lost het zich vanzelf op alsof de spanning die zich opbouwt in mijn slaap, nek en schouders weg kan vloeien. Als de hoofdpijn zich toch opbouwt tot een zwaardere aanval lukt het vaak deze te bestrijden met normale pijnstillers als paracetamol en hoef ik geen sterke middelen meer te gebruiken.

De behandeling is niet geheel zonder pijn, maar wel verdraagbaar, en het nabloeden kan vervelend zijn, vooral als je niet iemand thuis hebt om je te helpen met het verwisselen van het verband. Daarnaast had ik van de kosten samen met mijn vrouw twee weken kunen genieten van een vakantie in een verre bestemming. Nu geniet ik elke dag van een nagenoeg hoofdpijn-vrij leven.