Een van onze patiënten heeft een selectie gemaakt wat er op het MS gebied onderzocht en geschreven is. Kortom wat de vorderingen zijn bij het behandelen van MS in de wereld. Hier zijn een zestal artikelen uitgekomen, die wij hebben vertaald en samengevat voor onze lezers. Hier is het eerste artikel: 

Multiple sclerose uit zich vaak voor het eerst bij mensen tussen de 20 en 40 jaar, juist wanneer zij beginnen met werken en het opbouwen van een gezinsleven.

Aanval op zichzelf

Multiple sclerose is een op dit moment nog ongeneselijke ziekte, waarbij het eigen immuunsysteem cellen in het centrale zenuwstelsel vernietigt. T- en B-cellen worden ervan verdacht de beschermende laag, myeline, aan te tasten, die zich bevindt rondom de zenuwen in hersenen, ruggenmerg en de zenuwen voor het gezichtsvermogen. De aangetaste cellen raken in verval, leidend tot verschillende symptomen, afhankelijk van waar de schade optreedt.

Een moeilijke diagnose

De symptomen verschillen van persoon tot persoon, zodat de diagnose moeilijk is. Vaak voorkomende symptomen zijn zichtproblemen, zwakte, instabiliteit en verlies van controle over de blaas. Het percentage mensen dat deze vaak voorkomende symptomen ervaart, is hieronder afgebeeld.

Typen multiple sclerose

Er zijn twee typen multiple sclerose. Bij relapsing-remitting MS (RRMS) komen kortdurende aanvallen voor, die worden gevolgd door perioden van herstel, die maanden of jaren kunnen duren. Toch wordt de ziekte langzamerhand steeds erger. Bij primair progressieve multiple sclerose (PPMS) worden de symptomen steeds erger, zonder tussentijds herstel.

Wat veroorzaakt multiple sclerose?

De oorzaak is onbekend, maar gedacht wordt aan een combinatie van genetische factoren en omgevingsfactoren. Genetische vatbaarheid lijkt de belangrijkste rol te spelen, maar er is niet één specifiek gen gevonden dat bijdraagt tot het ontstaan van de ziekte.

540S2a-g5

Wereldwijd voorkomen

Multiple sclerose komt het meest voor op het noordelijke halfrond. Dit weerspiegelt een mogelijk verband met verminderde blootstelling aan zonlicht, waardoor een tekort aan vitamine D ontstaat.

Ziektebestrijdende therapieën

Verschillende soorten medicijnen zijn goedgekeurd tegen RRMS, maar nog geen tegen PPMS. Medicijnen moeten zo snel mogelijk worden toegepast om het optreden van neurologische schade in een zo vroeg mogelijk stadium te vertragen.

Naar het artikel in http://www.nature.com/nature/journal/v540/n7631_supp/full/540S2a.html